Adaptasjon - TV og radio

Adaptasjon | Fra bok til film | Dataspill | Tegneserier | TV | Skuespill | Oppgaver for elevene

Her litt om adaptasjon mellom film, TV og radio. TV-mediet ligger nær filmen, men det er likevel en del forskjeller imellom dem. Film er det eldste mediet, og har derfor en lenger utvikling bak seg (fra 1895) enn TV, som først oppstod i mellomkrigstiden.
Filmen har tradisjonelt hatt større prestisje enn TV, og skuespillere har gjerne sett det som mer prestisjefullt å delta i filmproduksjoner enn TV-serier.
Dette skillet holder nå på å viskes ut, mye på grunn av at det er samme eiere bak både TV- og filmproduksjonsselskapene.

TV-serier med stor popularitet får gjerne etter en stund en spillefilm som oppfølger.
Kjente eksempler på dette:

Twin Peaks

X-Files

Star Trek

Mash 

Sex og singelliv

Mr. Bean

Men hvor vellykket blir disse filmatiseringene?
Har elevene noen synspunkt på det?

Når det gjelder forskjeller mellom TV-serien og spillefilmen, vil filmutgaven gjerne ha flere (og dyrere) effekter. Den vil også ha en avsluttende handling, noe hver TV-episode ikke har (den skal vise framover til neste episode).
Dessuten er spillefilmen ikke bundet opp av moralske/sensurerende hIndringer, slik TV-serien er. Den kan vise mer direkte vold, banning og sex.

Ellers blir mange produksjoner i dag laget parallelt som TV-serie og filmutgave. Eksempler på dette er Ingmar Bergmanns Fanny og Alexander og Lars von Triers Riget.

Radio til TV

Her har vi også hatt adaptasjoner.
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy startet som en radioserie i BBC, før den ble bok og deretter TV-serie.
Et annet eksempel er Orson Wells' radiodokumentar War of the Worlds, som skapte massehysteri i USA i mellomkrigstiden. Den er også filmatisert flere ganger. Utdrag fra radioutgaven.