A: Fra råvarer til ferdige materialer

Beskriving: 

Hva er det laget av?

Vet du hva slags materialer dine klær, sko og husholdstekstiler er laget av? Sjekker du etikettene for å finne ut hvilke materialer som er brukt?

Her kan du lære om ulike materialer og hvordan de lages. Det er mye som skjer før materialer er ferdige for bruk på en fabrikk – veldig mye!

 

Figur: Andel av tekstiltyper på det norske markedet, 2014                    

 

Seks viktige materialer

Du skal nå høre om hvordan disse materialene lages, men også om utfordringene som finnes i disse prosessene. Du får også høre om initiativene som motvirker utfordringene i råvareindustriene.

Som du ser i figuren over, er bomull et viktig råmateriale i de fleste tekstiler og brukes i mange produkter, fra klær og sko til sofaer og håndklær. Men tradisjonell bomullsdyrking krever store mengder kjemikalier, kunstgjødsel og vann, noe som er miljøskadelig. Samtidig øker tradisjonell bomullsdyrking kostnadene og gjør det vanskelig for bøndene å tjene til livets opphold.

Better Cotton Initiative (BCI) har utviklet en metode som gjør konvensjonell bomullsdyrking mer bærekraftig. Dette innebærer blant annet nye vannings- og gjødslingsmetoder, samt andre måter å fange lusen på. Den nye metoden resulterer i at bøndene som produserer bomullen bruker mindre vann, kunstgjødsel og sprøytemidler, samtidig som de øker inntektene sine. Dette er bedre for både bøndene, familiene deres og miljøet.

Det er ikke mulig å dekke hele verdens etterspørsel etter bomullsprodukter med økologisk bomull. Derfor er det veldig viktig å forandre den konvensjonelle bomullsindustrien slik at den blir mer bærekraftig. IKEA og H&M har sammen med miljøvernorganisasjonen WWF og andre ledende offentlige og private organisasjoner vært med på å starte BCI.

Du har nå lært litt om bomull. Det finnes selvfølgelig flere materialer og kombinasjoner av materialer. Bare sjekk etikettene på dine klær! Hva er de laget av? Polyester? Bomull? Her kan du vurdere seks materialer som er laget av forskjellige råvarer på ulike måter.

Klikk på bildene nedenfor og lær mer om noen av de mest brukte materialene som finnes i dag.

Tilbake til forsiden

Videre til B: Fra råvarer til ferdige materialer

 

                                   

 

Foto av merkelapp på klesplagg: vintspiration, lisens: CC by-nc-nd, kilde: flickr.com

Figur som viser andel av tekstiltyper på det norske markedet, 2014 er laget av Østfoldforskning basert på informasjon fra boka «Life Cycle Assessment (LCA) of different forms of reuse, recycling and incineration of textile waste» (Watson et al, 2015). Figuren er med tillatelse fra Østfoldforskning gjengitt med lisens CC by-nc-sa, kilde: Østfoldforskning AS

Kollasjen er satt sammen av Julie Bjørnstad, lisens: CC by-nc-sa. Den består av følgende seks foto:
Foto av sau: diego_torres, lisens: Public Domain Dedication, kilde: pixabay.com 
Foto av ku ved drikkekar: Tom Knudsen, lisens: CC by-sa, kilde: ndla.no 
Foto av gjess: LisaRedfern, lisens: Public Domain Dedication, kilde: pixabay.com 
Foto av bomullsplante: Jane Kahler / CSIRO, lisens: CC by, kilde: commons.wikimedia.org
Foto av Oseberg A: Marit Hommedal / NTB scanpix, lisens: CC by-nc-sa, kilde: ndla.no 
Foto av tre: Karen Arnold, lisens: Public Domain Dedication, kilde: publicdomainpictures.net