Food in English-speaking countries- Project Work

Beskriving: 

Kompetansemål-engelsk

  • forstå og bruke et bredt generelt ordforråd og et faglig ordforråd knyttet til eget utdanningsprogram
  • forstå hovedinnhold og detaljer i ulike typer muntlige tekster om allmenne emner og faglige emner knyttet til eget utdanningsprogram
  • lytte til og forstå sosiale og geografiske varianter av engelsk fra autentiske situasjoner
  • uttrykke seg på en nyansert og presis måte med god flyt og sammenheng, tilpasset formål og situasjon
  • innlede, holde i gang og avslutte samtaler og diskusjoner om allmenne emner og faglige emner knyttet til eget utdanningsprogram
  • bruke mønstre for uttale, intonasjon, ordbøying og varierte setningstyper i kommunikasjon
  • tolke og bruke teknisk og matematisk informasjon i kommunikasjon
  • drøfte kultur og samfunnsforhold i flere engelskspråklige land

Kompetansemål- Restaurant og matfag

  • setje saman og lage til enkle produkt og måltid på ein kreativ og estetisk måte
  • lage tradisjonsmat frå ulike område i Noreg og mat frå ulike kulturar, og drøfte kva måltidet har å seie som kulturberar
  • lage mat og produkt tilpassa nye trendar ut frå kunnskap om råvarer, produksjonsmetodar og matkultur
  • forstå og bruke relevante faguttrykk som blir nytta i restaurant- og matbransjane
  • drøfte og demonstrere kva det vil seie å yte service, og kvifor dette er viktig for yrkesutøvinga i restaurant- og matfaga

 

Instructions:

You will research the food traditions of an English-speaking country. You will plan, produce and present a dish from your chosen country. This assignment consists of two parts: Part A-Create a recipe and Part B- Give an oral report. Both parts of the task will be graded by your vocational and English teachers.

Step 1: In pairs, select an English-speaking country of interest. In your practical lesson prepare and present a dish for four from the chosen culture. Produce an oral report on the chosen dish following the guidelines given. Use a variety of sources. Do not forget to hand it your reference list.

Guidelines:

Part A Recipe

• Select one dish from an English-speaking country. It may be an entrée, main course or dessert.

• You will work in pairs and make enough for four people only.

• Your dish will be tasted and assessed by the teacher and other class members (peers).

• Present the dish as traditionally as possible. Bring in cutlery, crockery, table linen and/or table decorations (after asking permission to bring from our canteen). Also design a name tag with the name of the dish, both partners’ names and the country name (no smaller than size 48 font).

• You will be marked on skills shown, personal hygiene, apron, equipment, method, time management, organization and cleanliness, presentation and table setting, taste testing and name tag.

Part B Oral Report

Choose a country or culture (in pairs) and give a five-minute presentation that summarises the information under the headings below.

Set your report out using the following headings. You will divide responsibility for sections of the report between the two of you.

A Country name and recipe name.

A Map, climate, population, flag.

A Customs and traditions, (only those that involve food).

A Traditional foods (typical ingredients, dishes and how they are prepared).

B Foods that are produced/grown in the country.

B Presence of this culture in Norway (eg population, food stuffs available in the supermarket)

B Recipe background (what you cooked and what the dish is made of! When/how it would be eaten!)

The report may be presented in any form e.g., PowerPoint Presentation/ Prezi.

 

 

Reflection and Assessment

-write a log of at least  300-400 words and include five pictures

9 timer